Kafé Keramiek

“To practice art, no matter how well or badly is a way to make your soul grow. So do it.”

Kurt Vonnegut

Over Ons

Kafé Keramiek is een atelier voor ambachtelijk keramiek design in Brugge.

Kafé Keramiek wil de pottenbakkersambacht toegankelijk maken en de zin voor ambacht, handwerk en creativiteit aanwakkeren.

Eind september 2018 startte Kafé Keramiek op met een crowdfunding campagne.

Het is bewezen dat werken met klei mensen rustiger en gelukkiger maakt. Je kan heel wat leren uit de traagheid van het werken met klei.

Kafé Keramiek wil een plaats zijn waar men kan onthaasten, leren, creëren en kan genieten van design keramiek.

In Kafé Keramiek geven we initiaties pottenbakken / Feel For The Wheel en handopbouw / Feel For Handbuilding.

Ook organiseren we tijdens de zomermaanden 10-lessenreeksen pottenbakken en meerdaagse Claycations aan.

Er is een aanbod voor kinderen en tieners en geregeld komen er gastdocenten naar Kafé Keramiek om hun passie en specialiteit te delen. 

In Kafé Keramiek is er een kleine shop waar je functioneel draaiwerk kan kopen, klei en basis tools voor de pottenbakker / keramist.

Dit alles op een unieke locatie in Brugge, gelegen aan het kanaal Gent-Brugge.
Hier kan je de ambacht leren en beleven.

Hieronder een overzicht van ons fantastisch team pottenbakkers / docenten.


Kafé Keramiek
Baron Ruzettelaan 306 (kant water)
8310 Brugge
+32 (0)473 85 68 15

Ons Team

Mieke Ver Eecke, oprichtster en lesgever

Mieke hopte jarenlang van job naar job tussen verschillende sectoren. Uit een zoektocht naar voldoening, creativiteit en balans in haar leven startte ze met pottendraaien.  Toen de oude schrijnwerkerij van haar grootvader Gaston leeg kwam te staan volgde ze haar eigen geluk en ondernemingsdroom.

Pottendraaien werd voor haar een vorm van mindfulness, ‘good for body, mind and soul’.  Mieke is ervan overtuigd dat veel mensen kunnen leren uit dit trage proces van creëren.

Mieke zorgt voor de organisatie van Kafé Keramiek en geeft lessenreeksen op maandag- en vrijdagvoormiddag.

Haar eigen keramiek verkoopt ze in de shop van het atelier.

Veerle Vandevoorde, lesgever lessenreeksen en claycations

Van kindsbeen af is Veerle met klei bezig. Het pottendraaien startte een 15-tal jaar geleden bij Jean Siviak in een Brugs atelier. Daarna volgde ze een opleiding in Syntra bij Pierre Declercq en ook in Tic Torhout bij Marleen Vercruysse. Die wekelijkse sessies werden en worden doorspekt met menig intensieve masterclass in binnen- en buitenland.

In haar eigen werk focust ze zich op de samenwerking met Brody Neuenshwander waar kalligrafie en keramiek elkaar ontmoeten.

In Kafé Keramiek geeft Veerle les op woensdagvoormiddag en – avond. Tijdens de zomermaanden begeleid ze beginers en (semi-)gevorderden tijdens de ‘Claycations’ in Kafé Keramiek.

Haar werk kan je volgen via volgende link.

 

Manu Vanherp, lesgever lessenreeksen en claycations

Manu Vanherp woont en werkt in Brugge. Op negenjarige leeftijd werd Manu gebeten door het pottendraaien. Verschillende opleidingen en atelierbezoeken bij zijn ‘grootmeesters’ stuurden Manu verder in de richting van het pottenbakken.

Na vele jaren experimenteren vond hij zijn eigen ding. Klei werd een verlengstuk van hemzelf.  Manu deelt met veel enthousiasme zijn passie en kennis.

Het werk van Manu kan je bekijken op www.unica-terra.be.
Manu geeft in Kafé Keramiek de 10-lessenreeksen pottenbakken, zowel voor beginners als (semi-)gevorderden. Ook begeleid hij  ‘Claycations’ tijdens in de zomermaanden.

Reini Declerck, lesgever lessenreeksen

In 2019 studeerde Reini af als master in Keramiek (-en glaskunst) aan LUCA school of arts te Gent. Tijdens haar opleiding werd ze verliefd op de zachte en uiterst goed bewerkbare materie van klei.
Ondertussen werkt ze zelfstandig onder de naam Terre à Reini. Ze werkt dagelijks in haar atelier te Ichtegem en geeft lessenreeksen draaien aan beginners en semi-gevorderden in Kafé Keramiek.
Reini heeft heel wat bijscholingen gevolgd bij grote keramisten.
Graag wil ze haar vaardigheden en liefde voor klei doorgeven aan anderen.

Herlinde Jacobs, lesgever lessenreeksen en initiaties Feel For The Wheel

Als negenjarige hield Herlinde zich bezig met het boetseren van rijhuisjes in klei. Toen al voelde ze zich een ‘maker’.

Na haar studies als Regent Plastische Kunsten vervolgde ze haar klei-pad bij Paul van Gompel.

Na de geboorte van haar kinderen lag de klei even aan de kant. Later volgde ze verschillende masterclasses om opnieuw vorm in haar vingers te krijgen. Ze volgde les bij verschillende ‘meesters’.

Herlinde experimenteert graag met glazuurrecepten. Ze volgde in 2021 verschillende glazuuropleidingen en hierdoor werd de chemische wereld voor haar eenvoudiger.

Je gaat minder in je hoofd zitten met handen in de klei. Herlinde wil jou inspireren om even het jachtige leven achter te laten. Met haar verzamelde klei-kennis wil ze jou helpen iets te creëren dat echt uit jouw handen en hart komt.

Liesbeth Reynders, lesgever initiaties Feel For The Wheel en Claycations voor tieners

Liesbeth startte het pottendraaien in 2013 als creatieve uitlaatklep.

Ze leerde de ambacht in het atelier van Paul Van Gompel en ook Muhannad Faouri (Mudar) leerde haar de kneepjes van het vak. Daarnaast volgde ze ook verscheidene keramiekstages in Frankrijk.

Mieke en Liesbeth reisden in 2002, na hun studies in Gent, een tijd lang samen. Daarna sloegen ze elk hun eigen weg in. Het pottendraaien bracht hen terug bij elkaar en samenwerken in Kafé Keramiek werd een evidentie. Toen Liesbeth haar Silt Ceramics startte ging de bal aan het rollen.

Liesbeth geeft de initiaties ‘Feel For The Wheel’ op vrijdagavond in Kafé Keramiek en begeleidt mee de ‘Claycations’ voor tieners  (13+) tijdens de schoolvakanties.

Ellen Bauwens, Lesgever initiaties Feel For The Wheel

In 2006 volgde Ellen keramiekles in de kunstacademie. Daar draaide ze haar eerste potjes. Later volgde ze een doelgerichte opleiding als pottenbakker bij Syntra West. Sindsdien is ze enorm gepassioneerd in het maken van functionele keramiek. Ze houdt zich vooral bezig met vormgeving en tast de grenzen af met de klei.

Ellen heeft jaren ervaring in het onderwijs. Met haar ruime pedagogische kennis en vaardigheden brengt zij met veel enthousiasme haar passie over tijdens het lesgeven. Ze is de vlinder van het atelier van Kafé Keramiek en leert ze jullie de kneepjes van het ambacht.