Kafé Keramiek

“To practice art, no matter how well or badly is a way to make your soul grow. So do it.”

Kurt Vonnegut

Over Ons

Kafé Keramiek is een atelier voor ambachtelijk keramiek design in Brugge. Er is een shop en we geven initiaties, lessenreeksen pottenbakken en masterclasses keramiek.

Kafé Keramiek wil de pottenbakkersambacht toegankelijk maken en de zin voor ambacht, handwerk en creativiteit aanwakkeren.

Eind september 2018 startte Kafé Keramiek op met een crowdfunding campagne.

Het is bewezen dat werken met klei mensen rustiger en gelukkiger maakt. Je kan heel wat leren uit de traagheid van het werken met klei.

We bieden  initiaties, lessenreeksen pottenbakken en masterclasses keramiek aan, gegeven door enthousiaste ervaren keramisten. Verder is er ook een winkel waar we design keramiek verkopen alsook klei en tools voor de pottenbakker.

Kafé Keramiek wil een plaats zijn waar men kan onthaasten, leren, creëren en kan genieten van design keramiek.

Dit alles op een unieke locatie in Brugge, gelegen aan het kanaal Gent-Brugge.
Hier kan je de ambacht leren en beleven.


Kafé Keramiek
Baron Ruzettelaan 306 (kant water)
8310 Brugge
+32 (0)473 85 68 15

Ons Team

Mieke Ver Eecke, zaakvoerder

Mieke hopte jarenlang van job naar job tussen verschillende sectoren. Uit een zoektocht naar voldoening, creativiteit en balans in haar leven startte ze met pottendraaien.  Hierdoor volgde ze haar eigen geluk en ondernemingsdroom.

Pottendraaien werd voor haar een vorm van mindfulness, ‘good for body, mind and soul’.  Mieke is ervan overtuigd dat veel mensen kunnen leren uit dit trage proces van creëren.

Ze geeft geregeld initiaties ‘Feel For the Wheel’ op vrijdagavond. Tijdens de initiatie krijgen mensen voeling met klei en de schijf.  Ze zorgt voor de organisatie van Kafé Keramiek en haar eigen keramiek design verkoopt ze in de shop van het atelier en de online shop.

Manu Vanherp, lesgever lessenreeksen en claycations

Manu Vanherp woont en werkt in Brugge. Op negenjarige leeftijd werd Manu gebeten door het pottendraaien. Verschillende opleidingen en atelierbezoeken bij zijn ‘grootmeesters’ stuurden Manu verder in de richting van het pottenbakken.

Na vele jaren experimenteren vond hij zijn eigen ding. Klei werd een verlengstuk van hemzelf.  Manu deelt met veel enthousiasme zijn passie en kennis.

Het werk van Manu kan je bekijken op www.unica-terra.be.
Manu geeft in Kafé Keramiek de 10-lessenreeksen pottenbakken, zowel voor beginners als (semi-)gevorderden. Ook begeleid hij de ‘claycations’ tijdens in de zomermaanden.

Veerle Vandevoorde, lesgever lessenreeksen

Van kindsbeen af is Veerle met klei bezig. Het pottendraaien startte een 15-tal jaar geleden bij Jean Siviak in een Brugs atelier. Daarna volgde ze een opleiding in Syntra bij Pierre Declercq en ook in Tic Torhout bij Marleen Vercruysse. Die wekelijkse sessies werden en worden doorspekt met menig intensieve masterclass in binnen- en buitenland.

In haar eigen werk focust ze zich op de samenwerking met Brody Neuenshwander waar kalligrafie en keramiek elkaar ontmoeten.

Haar werk kan je volgen via volgende link.

 

Liesbeth Reynders, lesgever initiaties en claycation for teens

Liesbeth startte het pottendraaien een 6-tal jaar geleden als creatieve uitlaatklep. Ze leerde de ambacht in het atelier van Paul Van Gompel en ook Muhannad Faouri (Mudar) leerde haar de kneepjes van het vak. Daarnaast volgde ze ook verscheidene keramiekstages in Frankrijk.

Mieke en Liesbeth reisden in 2002, na hun studies in Gent, een tijd lang samen. Daarna sloegen ze elk hun eigen weg in. Het pottendraaien bracht hen terug bij elkaar en samenwerken in Kafé Keramiek werd een evidentie. Toen Liesbeth haar Silt Ceramics startte ging de bal aan het rollen.

Liesbeth geeft de initiaties ‘Feel For The Wheel’ op vrijdagavond in Kafé Keramiek en begeleidt mee de ‘Claycations for teens’  (11+) tijdens de schoolvakanties.

Eline Bremeesch, lesgever initiaties en lessenreeksen

Eline Bremeesch is van kinds af aan gebeten door het kleivirus. Ze startte met intensief potten draaien op haar 17de.  Ze geeft initiaties in Kafé Keramiek en de 6-lessenreeks voor beginners. Ze heeft op een korte tijd heel wat ervaring opgebouwd en bij verschillende docenten lessen gevolgd.

Haar passie is groot en ze verdiept zich in de wondere wereld van glazuren. In Veurne startte ze in april 2020 haar eigen atelier. Check haar aanbod op www.elineceramics.be

 

Ellen Bauwens, Lesgever lessenreeksen en ouder-kind initiaties

In 2006 volgde Ellen keramiekles in de kunstacademie. Daar draaide ze haar eerste potjes. Later volgde ze een doelgerichte opleiding als pottenbakker bij Syntra West. Sindsdien is ze enorm gepassioneerd in het maken van functionele keramiek. Ze houdt zich vooral bezig met vormgeving en tast de grenzen af met de klei.

Ellen heeft jaren ervaring in het onderwijs. Met haar ruime pedagogische kennis en vaardigheden brengt zij met veel enthousiasme haar passie over tijdens het lesgeven. Zo leert ze jullie zo de kneepjes van het ambacht.

Reini Declerck, lesgever lessenreeksen

In 2019 studeerde Reini af als master in Keramiek (-en glaskunst) aan LUCA school of arts te Gent. Tijdens haar opleiding werd ze verliefd op de zachte en uiterst goed bewerkbare materie van klei.
Ondertussen werkt ze zelfstandig onder de naam Terre à Reini. Ze werkt dagelijks in haar atelier te Ichtegem en geeft lessenreeksen draaien aan beginners en semi-gevorderden in Kafé Keramiek.
Reini heeft heel wat bijscholingen gevolgd bij grote keramisten.
Graag wil ze haar vaardigheden en liefde voor klei doorgeven aan anderen.

Tim Goodman, gastdocent

Tim Goodman, een geboren ‘globe trotter’ uit Sydney, Australië draait zijn eigen werk sinds hij tiener was. Hij emigreerde naar de Verenigde Staten en woonde en werkte als professioneel pottenbakker in Engeland en Ierland.

Tim heeft uitstekende vaardigheden en een hele wereld aan kleikennis die hij heel graag wil delen. Kafé Keramiek kreeg de unieke kans om lessen te organiseren met Tim Goodman als lesgever, voor hij terug verhuisde met zijn gezin naar Sydney. Ondertussen heeft hij zijn eigen klei studio opgestart in het noorden van Sydney onder de naam Throw Clay.

Wanneer Tim in België is worden er Masterclasses groot draaien specifieke draaitechnieken georganiseerd.

Tim geeft hoofdzakelijk les in het Engels.