FAQ – Meest gestelde vragen

Op deze pagina verzamelen we antwoorden op de meest gestelde vragen. Heb je na het lezen toch nog een vraag? Neem dan gerust contact op.

ALGEMEEN

Wat is Kafé Keramiek?

Kafé Keramiek is een atelier voor ambachtelijk keramiek design in Brugge.
Kafé Keramiek wil de pottenbakkersambacht toegankelijk maken en de zin voor ambacht, handwerk en creativiteit aanwakkeren. Het is bewezen dat werken met klei mensen rustiger en gelukkiger maakt. Je kan heel wat leren uit de traagheid van het werken met klei. Kafé Keramiek wil een plaats zijn waar men kan onthaasten, leren, creëren en kan genieten van functionele handgemaakte keramiek.

Wat zijn de openingsuren van Kafé Keramiek?

We hebben geen vaste openingsuren. Het atelier is open per toeval en op afspraak. Doorgaans zijn we er 6 dagen op 7 tijdens de lessen. Indien je zeker wil zijn dat er iemand aanwezig is voor de shop of om keramiek op te halen dat contacteer je best Mieke op het telnr 0473856815.

Kunnen we iets drinken in Kafé Keramiek?

Kafé Keramiek is geen horecazaak maar een atelier voor keramiek. We organiseren vooral lessen en er is een honesty bar waar cursisten iets kunnen drinken. We denken aan Kafé in de ruime zin, mensen samenbrengen in een ongedwongen sfeer en hun creativiteit aanwakkeren dmv klei.  Er is een ‘honesty bar’ waar je drinks kan verkrijgen tijdens de lessen voor 2 euro.

Is Kafé Keramiek toegankelijk voor iedereen?

Iedereen is welkom in Kafé Keramiek maar indien je graag wat meer uitleg wil over het reilen en zeilen van het atelier ben je welkom op onze verkoopdagen. Hou de socials of nieuwsbrief in de gaten, zo ben je op de hoogte wanneer we onze deuren een ganse dag open stellen voor iedereen. KERAMIEK & PROCES

Welke klei worden gebruikt tijdens de lessen in Kafé Keramiek?

In Kafé Keramiek bieden wij een 5-tal kleisoorten aan om mee te draaien aan de draaischijf. Pyriet klei (Witgert 11-PY), Witte klei (Witgert 11), Oker klei (Hinz St Aubin) en Rode klei (Hinz St Aubin). Daarnaast hebben we een mooie recup klei die een mengeling is van de 4 soorten. Deze recup klei is van uiterst hoge kwaliteit aangezien die ook vacuuum door onze Peter Pugger kleipers draait.

Welke glazuren worden gebruikt tijdens de lessen in Kafé Keramiek?

We hebben een 20-tal eigen glazuren die ontwikkeld werden specifiek voor Kafé Keramiek. Deze glazuren zijn niet te koop maar worden enkel en alleen tijdens de lessen gebruikt.

Op welke temperaturen word er gebakken in Kafé Keramiek?

We bakken alles op steengoed temperaturen. De ruwbak of biscuitbak op 950 graden en de glazuurbak op cone 8.

Is er een bakservice in Kafé Keramiek?

We bieden geen bakservice aan in Kafé Keramiek. Enkel de werken van cursisten en eigen productie word in het atelier gebakken.

Maken jullie gepersonaliseerde creaties op bestelling?

In Kafé Keramiek maken maken wij geen bestellingen die gepersonaliseerd moeten zijn. We richten ons vooral op lessen en eigen series.

INITIATIES

Kunnen we de creaties houden bij de initiatie Feel For The Wheel?

Vanaf januari 2024 kunnen creaties tijdens de sessies Feel For The Wheel niet meer gehouden worden. Dit kan enkel tijdens de lessenreeksen.

Organiseren jullie ook teambuildings?

We kunnen een teambuilding of privé groep inplannen voor een sessie Feel For The Wheel maar dit voor max. 13 personen. De standaardtijd is 2,5 à 3u en hier kan niet aan gesleuteld worden. Grotere groepen zijn niet haalbaar aangezien wij dezelfde kwaliteit voor iedereen willen aanbieden.

LESSENREEKSEN

Wanneer komen de nieuwe lessenreeksen open te staan en hoe kan ik hiervan op de hoogte blijven?

Opstart lessenreeks januari – lessen open midden oktober
Opstart lessenreeks april – lessen open midden januari
Opstart lessenreek september – lessen open midden juni
Cursisten die op dat moment een lessenreeks volgen krijgen voorrang om opnieuw in te schrijven. Mensen die een initiatie Feel For The Wheel volgden krijgen ook voorrang op de lessenreeksen.De resterende plaatsen worden voor iedereen open gezet. Je kan je best inschrijven op de nieuwsbrief van Kafé Keramiek (zie home page) zodat je op de hoogte bent van het nieuwe aanbod lessenreeksen.

Is er een wachtlijst in Kafé Keramiek voor de lessenreeksen?

We houden geen wachtlijst bij voor de lessenreeksen in Kafé Keramiek. Je kan je best inschrijven op de nieuwsbrief van Kafé Keramiek (zie home page) zodat je op de hoogte bent van het nieuwe aanbod.

Wat is inbegrepen in de prijs van de lessenreeksen pottenbakken?

In de lessenreeksen in Kafé Keramiek is alle klei (onbeperkt) inbegrepen. Ook de biscuitbak (=1ste bak) en het glazuur is inclusief. Je betaalt enkel nog de glazuurbakkosten voor jouw creaties. De prijs hiervoor is 10 euro/kg. Dit zal gewogen worden nadat de creaties afgewerkt zijn en voor je ze mee naar huis neemt.

Ben je verplicht een initiatie Feel For The Wheel te volgen voor je opstart in een lessenreeks?

Een initiatie Feel For The Wheel is niet verplicht voor de opstart van een lessenreeks in Kafé Keramiek. Je krijgt wel voorrang op de lessenreeksen. Het is wel een voordeel om al een initiatie te volgen aangezien alle stappen van het draaien daar al grondig aan bod komen. Door voeling te krijgen met de klei en de draaischijf ben je ook zeker of je al dan niet hiermee wil verder gaan.

Zijn beginners ook welkom in de lessenreeksen?

Zeker! Zowel beginners als semi-gevorderden zijn welkom in de lessenreeksen van Kafé Keramiek. We houden de groepen gemengd en we gaan differentiëren in vorm en uitdagingen.

CLAYCATIONS

Is er een wachtlijst in Kafé Keramiek voor de Claycations?

We houden geen wachtlijst bij voor de Claycationsin Kafé Keramiek. Je kan je best inschrijven op de nieuwsbrief van Kafé Keramiek (zie home page) zodat je op de hoogte bent van het nieuwe aanbod.

Wat is inbegrepen in de prijs van de Claycations?

In de Claycations in Kafé Keramiek is alle klei (onbeperkt) inbegrepen. Ook de biscuitbak (=1ste bak) en het glazuur is inclusief. Je betaalt enkel nog de glazuurbakkosten voor jouw creaties. De prijs hiervoor is 10 euro/kg.

Kan ik in de buurt van het atelier logeren?

Wens je graag in Brugge te verblijven tijdens 1 van onze meerdaagses? Dan kunnen we jullie alvast volgende Bed & Breakfast adresjes aanbevelen. In het hartje van het centrum van Brugge * Bed & Breakfast Setola
Dichtbij het atelier van Kafé Keramiek en op wandelafstand van het centrum van Brugge * Tree & B
Natuurbestemming op fietsafstand  * Bed & Breakfast De Weide Wereld

KINDEREN EN TIENERS

Zijn er initiaties in Kafé Keramiek voor ouder en kind?

Voor jonge kinderen tss 6 en 12 jaar bieden we geen initiaties aan met de ouders erbij. Wel is er Klei voor Kinderen waarin we gaan boetseren op woensdagnamiddag. De initiaties met ouders samen kunnen vanaf 13 jaar, zowel in handopbouw als pottenbakken.

Kunnen kinderen en tieners ook leren potten bakken in Kafé Keramiek?

Vanaf 13 jaar kunnen tieners ook leren pottenbakken. Op vrijdagavond organiseren wij sessies Feel For The Wheel voor volwassenen maar tieners tussen 13 en 17 jaar zijn ook welkom mits onder begeleiding van een volwassene (max. 2 tieners per volwassene). Tijdens schoolvakanties organiseren wij ook Claycations voor tieners tss 13 en 17 jaar.

Vanaf welke leeftijd kunnen de tieners inschrijven voor een Claycation voor tieners?

Onze 3-daagse Claycations voor tieners gaan telkens door in de zomervakantie, krokusvakantie, paasvakantie of herfstvakantie Tieners tussen 13 en 17 jaar zijn welkom!

Vanaf welke leeftijd kunnen tieners zich inschrijven voor een lessenreeks of Claycation
?

Vanaf 17 jaar kunnen tieners zich inschrijven bij de lessenreeksen en Claycations voor volwassenen. Vanaf 16 jaar moeten zij niet meer onder begeleiding zijn van een volwassene en kunnen ze alleen deelnemen in de groep.

Zijn er lessen voor kinderen tussen 6 jaar en 12 jaar?

We bieden handopbouw voor kinderen van 6 tem 12 jaar aan op woensdagnamiddag. Dit voor lagere school kinderen. We werken telkens met een thema en we halen de wonderlijke creativiteit van kinderen boven. Ook werken we met verschillende kleuren van onderglazuren. Na deze eenmalige 3-uur durende sessie worden de werkjes biscuit gebakken, transparant geglazuurd en nogmaals gebakken op 1250 graden (cone 8).

Organiseren jullie ook verjaardagsfeestjes?

In Kafé Keramiek organiseren wij geen verjaardagsfeestjes of andere feestjes voor jonge kinderen.