Terug

Kleisoorten Kafé Keramiek

Juijj! We hebben een nieuwe kleisoort in ons gamma. De Belgische St -Aubin klei die op hoge temperaturen donkerrood bakt. Jullie kunnen hem al gebruiken om te draaien, maar voor het glazuren is het nog experimenteren want niet alle glazuren werden al getest op deze kleisoort.

In Kafé Keramiek hebben we 5 steengoed kleisoorten waarmee we kunnen werken. De codes staan telkens vermeld op de pakken klei in het atelier.

  • 11 Witgert is een zachte witte klei zonder chamotte.
  • 11-PY Witgert is dezelfde klei als de 11 maar met een ijzerspikkel die doorkomt in de hoogbak.
  • RDS St-Aubin 10% chamotte 0,2 mm is een zachte klei met weinig chamotte. De klei wordt rose na de eerste biscuitbak en okerkleurig na de glazuurbak.
  • MRH St-Aubin 10% chamotte 0,2 mm (NIEUW!) is een zachte klei met weinig chamotte. De klei wordt rood na de eerste biscuitbak en donkerrood na de glazuurbak.
  • Recup klei. In 2022 investeerden we in een nieuwe kleipers, de Peter Pugger Dream Machine waarbij we verschillende consistenties klei vacuüm kunnen uitpersen in strengen. De kleisoorten die hier bovenaan staan worden hierin verwerkt, samen met een deel verse klei. Onze recupklei is uniek en hoog in kwaliteit.

Tijdens de lessen in Kafé Keramiek kan er onbeperkt gebruik worden gemaakt van de klei. Zolang klei niet gebakken is kunnen we dit opnieuw recuperen dus wees bewust van wat je al dan niet zal houden om te bakken, want daarna is het proces onomkeerbaar.