Kafé Keramiek

“To practice art, no matter how well or badly is a way to make your soul grow. So do it.”

Kurt Vonnegut

Over Ons

Kafé Keramiek is een open access atelier voor gebruikskeramiek die eind september 2018 opstart.

Het is bewezen dat werken met klei mensen rustiger en gelukkiger maakt. Je kan heel wat leren uit de traagheid van het werken met klei.
Daarom wil Kafé Keramiek de pottenbakkersambacht toegankelijk maken en de zin voor ambacht, handwerk en creativiteit aanwakkeren.

Zowel beginners als gevorderden zijn welkom om het atelier te delen. Het voordeel hiervan is dat je niet zelf hoeft te investeren om keramiek te creëren.

Mits lidmaatschap heb je tot 10u/week open access in het atelier. Je kan er flexibel komen creëren binnen de openingsuren. We bieden ook initiaties en korte lessenreeksen aan, gegeven door enthousiaste ervaren keramisten. Verder is er ook een winkel waar we gebruikskeramiek van regionale keramisten verkopen.

Kafé Keramiek wil een plaats zijn waar men kan onthaasten, leren van anderen, creëren en kan genieten van uniek handgemaakte objecten.
Dit alles op een unieke locatie in Brugge, gelegen aan het kanaal Gent-Brugge.
Hier kan je de ambacht leren en beleven.


Kafé Keramiek
Baron Ruzettelaan 306 (kant water)
8310 Brugge
+32 (0)473 85 68 15

Ons Team

Mieke Ver Eecke, zaakvoerder

Mieke startte met pottendraaien uit een zoektocht naar voldoening, creativiteit en balans in haar leven. Na jaren te jobhoppen tussen verschillende sectoren volgde ze haar eigen geluk en ondernemingsdroom.

Pottendraaien werd voor haar een nieuwe vorm van mindfullness, ‘good for body, mind and soul’. Mieke is een sociaal ondernemer en is ervan overtuigd dat veel mensen kunnen leren uit dit trage proces van creëren. Ze wil de pottenbakkersambacht toegankelijk maken door mensen samen te brengen in het atelier die gebruik maken van alle faciliteiten en materialen zonder er zelf te moeten in investeren.

Isabelle Crombez, lesgever

Isabelle is meester in de beeldhouwkunst en geeft les in het volwassen- en kunstonderwijs. Ze evolueerde naar een voorkeur voor keramiek. Een 12-tal jaar geleden ontdekte Isabelle het pottendraaien, en dit heeft haar niet meer losgelaten. ‘Klei bijt’ zoals ze zeggen.

De meeste werken van Isabelle worden in de gasoven gebakken.
Je kunt haar werk zien op www.atelier-crombez.be.
Vzw Atelier Crombez werd opgericht begin 2015. Het is een initiatief om kunstambachten te promoten. In deze vereniging zijn vader en broer Crombez ook betrokken.
Isabelle geeft op donderdagvoormiddag en maandagavond de 6-lessenreeks pottendraaien.

Manu Vanherp, lesgever

Manu Vanherp woont en werkt in Brugge. Op negenjarige leeftijd werd Manu gebeten door het pottendraaien. Verschillende opleidingen en atelierbezoeken bij zijn ‘grootmeesters’ stuurden Manu verder in de richting van het pottenbakken.

Na vele jaren experimenteren vond hij zijn eigen ding. Klei werd een verlengstuk van Manu zelf. Daarom wil hij graag met veel enthousiasme zijn passie en kennis doorgeven aan cursisten.

Het werk van Manu kan je bekijken op www.unica-terra.be.
Manu start in oktober de ‘feel for the wheel’ sessies. Vanaf januari geeft Manu 10-lessenreeksen pottendraaien, dit op donderdagavond en vrijdagvoormiddag.

Tim Goodman, lesgever

Tim Goodman, een geboren ‘globe trotter’ uit Sydney, Australië draait al zijn eigen werk sinds hij tiener was. Hij emigreerde naar de US en woonde en werkte in Engeland en Ierland. Tim heeft uitstekende vaardigheden en een hele wereld aan kleikennis die hij heel graag wil delen. Kafé Keramiek kreeg de unieke kans om lessen te organiseren met Tim Goodman als lesgever, voor hij terug verhuist met zijn gezin naar Sydney. Tim maakt prachtige unieke mallen voor lichtdoorlatend porselein.

Tim geeft hoofdzakelijk les in het Engels. Indien dit een probleem is kunnen we een tolk voorzien. Tim begrijpt wel goed Nederlands.