Kafé Keramiek

“To practice art, no matter how well or badly is a way to make your soul grow. So do it.”

Kurt Vonnegut

Over Ons

Kafé Keramiek is een open access atelier voor gebruikskeramiek die eind september 2018 opstart.

Het is bewezen dat werken met klei mensen rustiger en gelukkiger maakt. Je kan heel wat leren uit de traagheid van het werken met klei.
Daarom wil Kafé Keramiek de pottenbakkersambacht toegankelijk maken en de zin voor ambacht, handwerk en creativiteit aanwakkeren.

Zowel beginners als gevorderden zijn welkom om het atelier te delen.  Mits lidmaatschap heb je tot maximum 10u/week open access in het atelier. Je kan er flexibel komen creëren binnen de openingsuren. We bieden ook initiaties, lessenreeksen pottenbakken en masterclasses aan, gegeven door enthousiaste ervaren keramisten. Verder is er ook een shop waar we klei, tools en een kleine selectie gebruikskeramiek verkopen.

Kafé Keramiek wil een plaats zijn waar men kan onthaasten, leren van anderen, creëren en kan genieten van uniek handgemaakte objecten.
Dit alles op een unieke locatie in Brugge, gelegen aan het kanaal Gent-Brugge.
Hier kan je de ambacht leren en beleven.


Kafé Keramiek
Baron Ruzettelaan 306 (kant water)
8310 Brugge
+32 (0)473 85 68 15

Ons Team

Mieke Ver Eecke, zaakvoerder

Mieke startte met pottendraaien uit een zoektocht naar voldoening, creativiteit en balans in haar leven. Na jaren te jobhoppen tussen verschillende sectoren volgde ze haar eigen geluk en ondernemingsdroom.

Pottendraaien werd voor haar een nieuwe vorm van mindfulness, ‘good for body, mind and soul’. Mieke is een sociaal ondernemer en is ervan overtuigd dat veel mensen kunnen leren uit dit trage proces van creëren.

Mieke geeft geregeld initiaties ‘feel for the wheel’ op vrijdagavond met als doel mensen voeling te laten krijgen met klei en de schijf. Verder zorgt ze voor de organisatie van Kafé Keramiek. Ook verkoopt ze haar eigen werk in de winkel van Kafé Keramiek.

Manu Vanherp, lesgever

Manu Vanherp woont en werkt in Brugge. Op negenjarige leeftijd werd Manu gebeten door het pottendraaien. Verschillende opleidingen en atelierbezoeken bij zijn ‘grootmeesters’ stuurden Manu verder in de richting van het pottenbakken.

Na vele jaren experimenteren vond hij zijn eigen ding. Klei werd een verlengstuk van hemzelf.  Manu deelt met veel enthousiasme zijn passie en kennis.

Het werk van Manu kan je bekijken op www.unica-terra.be.
Manu geeft in Kafé Keramiek de 10-lessenreeksen pottenbakken, zowel voor beginners als (semi-)gevorderden. Ook begeleid hij de ‘claycations’ tijdens in de zomermaanden.

Liesbeth Reynders, mentor en lesgever

Liesbeth startte het pottendraaien een 6-tal jaar geleden als creatieve uitlaatklep. Ze leerde de ambacht in het atelier van Paul Van Gompel en ook Muhannad Faouri (Mudar) leerde haar de kneepjes van het vak. Daarnaast volgde ze ook verscheidene keramiekstages in Frankrijk.

Mieke en Liesbeth reisden in 2002, na hun studies in Gent, een tijd lang samen. Daarna sloegen ze elk hun eigen weg in. Het pottendraaien bracht hen terug bij elkaar en samenwerken in Kafé Keramiek werd een evidentie. Toen Liesbeth haar Silt Ceramics startte ging de bal aan het rollen.

Liesbeth geeft de initiaties ‘Feel For The Wheel’ op vrijdagavond in Kafé Keramiek en begeleidt mee de ‘Claycations for teens’  (11+) tijdens de schoolvakanties.

Eline Bremeesch, mentor en lesgever

Eline Bremeesch is van kinds af aan gebeten door het kleivirus. Eline is onze jongste enthousiaste pottenbakster. Ze is mentor tijdens het open access atelier in Kafé Keramiek, geeft initiaties en ook privéles in Kafé Keramiek.

Haar passie is groot en ze verdiept zich in de wondere wereld van glazuren. Volg haar en haar werk op @eline_ceramics

Tim Goodman, gastdocent

Tim Goodman, een geboren ‘globe trotter’ uit Sydney, Australië draait al zijn eigen werk sinds hij tiener was. Hij emigreerde naar de US en woonde en werkte in Engeland en Ierland. Tim heeft uitstekende vaardigheden en een hele wereld aan kleikennis die hij heel graag wil delen. Kafé Keramiek kreeg de unieke kans om lessen te organiseren met Tim Goodman als lesgever, voor hij terug verhuist met zijn gezin naar Sydney. Tim maakt prachtige unieke mallen voor lichtdoorlatend porselein.

Wanneer Tim in België is worden er workshops groot draaien en workshops specifieke draaitechnieken georganiseerd.

Tim geeft hoofdzakelijk les in het Engels.